Atómová exkurzia

24.05.2011 15:31

Dňa 16. 5. 2011 sme sa zúčastnili exkurzie v atómovej elektrárni Mochovce. Tá sa začala ráno nástupom do autobusu, kde si každý našiel svoje miesto a týmto sa odštartovala naša púť. Po vyše hodiny a pól cesty sa už z diaľky vynímali robustné chladiace veže elektrární, ktoré zaujali azda každého cestujúceho. Pár metrov od areálu elektrární sa nachádza kostol a cintorín. Ako sme sa neskôr dozvedeli od nášho sprievodcu, kostol a cintorín tu zostali  po bývalých obyvateľoch dedinky Mochovce. Tí sa však museli odsťahovať, pretože žiť v tesnej blízkosti atómových elektrární je nevhodné. Naša exkurzia sa začala prvou časťou a to prehliadkou areálu elektrární, ale len z autobusu. Náš sprievodca, postarší muž, nám porozprával všetko od začiatku. Atómové elektrárne Mochovce sa nachádzajú neďaleko Levíc. Výstavba sa začala v roku 1981 a skončila v roku 1996. V súčasnosti sú v prevádzke 2 reaktory a ďalšie dva sú rozostavené. 1. blok sa uviedol do prevádzky v roku 1996. a 2. blok o dva roky neskôr, teda v roku 2000. Areál elektrárne, v ktorom sme sa nachádzali, mal rozlohu 146 ha a bol veľmi dobre zabezpečený pred nečakanými návštevníkmi, čoho dôkazom boli 3 oplotenia a nechýbal tu ani kamerový systém. Po prehliadke, ktorú sme videli síce len cez okná autobusu sme sa presunuli do druhej časti našej exkurie, ktorú sme už strávili nohami pevne na zemi. Ako nás sprievodca dopredu upozornil, čakali na nás dva filmy a prednáška. Dozveleli sme sa niečo nové o výrobe elektriny aj o jej následkoch na životné prostredie. Vplyvy elektrárne sú vraj pre životné prostredie zanedbateľné. Predbežné štúdiá spracovala v roku 2007 aj renomovaná agentúra, ktorá potvrdila, prevádzka všetkých štyroch blokov nebude mať žiaden negatívny vplyv na životné prostredie, práve naopak. Tento projekt by mal priniesť veľa pozitívnych faktorov. Po skončení prednášky a dopozeraní filmov nás čakala sladká odmena, ktorá vyčarila nejeden úsmev.

Nakoniec sme po ceste domov zakotvili v nákupnom centre v Nitre. Týmto sa naša exkurzia definitívne skončila, ale s tým, že do atómovej elektrárne sa len tak ľahko nedostaneme.

 

Zuzana Rybanská IX. A

Kontakt

Projektenergia

projektenergia@gmail.com

Vyhľadávanie

Novinky

28.03.2011 16:37

Aktivity v marci

  Na triednických hodinách žiaci 5. – 9.ročníka spoločne vypĺňali vedomostný test o nefosílnych zdrojoch energie. Pozorne čítali otázky, sústrenene vyberali z niekoľkých možností správne odpovede. Všetci preukázali veľmi dobré vedomosti z tejto problematiky, veď celková úspešnosť vyjadrená v percentách hovorí za všetko.
28.03.2011 16:32

Aktivity v marci

  Žiaci našej školy sa zapojili do zberu nefunkčných batérií - monočlánkov a použitých drobných elektrozariadení z domácností. Do špeciálnej zbernej nádoby prinášali nefunkčné, nepotrebné mobily, sušiče na vlasy, prehrávače, monočlánky a iné drobné elektrospotrebiče. Získali tak osobnú skúsenosť s triedením a recykláciou odpadov, čím prakticky dokázali realizovať teoretické vedomosti z prednášok o odpadovom hospodárení.  
28.03.2011 16:24

Aktivity vo februári

 Pre siedmakov a ôsmakov téma obnoviteľné zdroje energie musí byť naozaj zaujímavá. Prečo? Lebo túto tému si mnohí zvolili na informatike pre svoje prezentácie, ktoré vypracovali v programe PowerPoint. Nemyslite si, že len vypracovali, ale aj odprezentovali pred celou triedou. Sú naozaj veľmi dobré.   Vodnt__energia_Marek_Bartoe_.ppt (2,3 MB) Jadrová_elektráren_David_Bujna.pptx (2,1 MB) Slnecna_energia_Vystavilova_Veronika.pot (496 kB)    
09.02.2011 15:53

Aktivity vo februári

Na informatike žiak VII. A triedy Marek Bartoš vypracoval prezentáciu Solárne auto na vyhlásenú voľnú tému. Bartos-SolárneAuto.ppt (319,5 kB)
24.01.2011 18:26

Aktivity v januári

Dňa 17. 1. 2011 mali ôsmaci besedu s Ing. Švajdleníkovou z MsÚ v Topoľčanoch. Problematikou využívania obnoviteľných zdrojov energie a odpadového hospodárenia  mesta zaujala mladých poslucháčov, minúty veľmi rýchlo plynuli a už tu bol koniec. V mysli im však ešte dlho zostávali slová o opätovnom využití predtým už použitých materiálov a produktov, o recyklácii, ktorá zabraňuje mrhaniu zdrojov, znižuje množstvo odpadu a  redukuje spotrebu energie.

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode