Spoznali sme zdroj elektrickej energie

24.05.2011 16:29

Po príchode do Mochoviec na nás čakal len kostolík a cintorín po zničenej obci. Na umelo vytvorenom kopci stál obrovský komplex budov, chladiacich veží. Exkurzia v Atómovej elektrárni Mochovce sa najskôr začala obhliadkou areálu. Uvideli sme budovu strojárne, zblízka  sme si obhliadli fascinujúco podajúcu vodu z chladiacich veží. Elektráreň je zabezpečená 6 km oplotením a kamerovými systémami. Je chránená proti zemetraseniu a je  v jej blízkosti aj vodný zdroj - rieka Hron. Po obhliadke areálu sme sa vrátili do vnútra, kde nám ukázali film o štiepení jadra, že palivom je urán. Po skončení filmu sme sa presunuli do informačnej miestnosti, kde nám ukázali grafy spotreby elektrickej energie. Ďalej nasledovali mapy atómových elektrární vo svete. Po mapách nasledoval model areálu elektrárne a model palivovej tyče a zasúvanie tyčí do bloku. Tieto princípy nám zaujímavo vysvetllili na modele bloku. Dozveleli sme sa, že blok sa na jeden mesiac odstavuje, robia sa revízie a výmeny, no pred ich začatím sa blok zaleje vodou, lebo voda zabezpečí, aby neunikla rádioaktívna látka. Sú atómové elektrárne bezpečné? Atómová elektráreň Mochovce je najbezpečnejšia z celej východnej Európy a kľudne sa môže rovnať tým zo západnej. Bloky sú chránené štvorvrstvovou ochrannou bariérou. Nakoľko je bezpečnosť prvoradá, je dôležité chrániť zamestnancov a vôbec všetkých ľudí. Zamestnanci sú pravidelne kontrolovaní, aby neboli hodnoty žiarenia vyššie ako je povolené. Potom sme sa opäť vrátili dnu na ďalší film - o energii a budúcnosti jadrovej energie. Jadrová energia je jedna z najekologickejších, hoci na Slovensku sú aj veľké zásoby geotermálnej energie, ale nie sú k dispozícii finančné prostriedky. Čiže jadrová energiaa bude aj po ďalšie roky pre nás najväčším dodávateľom elektriny. Z exkurzie sme si odniesli veľa nových informácií a ubezpečili sme sa, že jadrová elektráreň je bezpečná.

 

Filip Kozák IX. A

Kontakt

Projektenergia

projektenergia@gmail.com

Vyhľadávanie

Novinky

28.03.2011 16:37

Aktivity v marci

  Na triednických hodinách žiaci 5. – 9.ročníka spoločne vypĺňali vedomostný test o nefosílnych zdrojoch energie. Pozorne čítali otázky, sústrenene vyberali z niekoľkých možností správne odpovede. Všetci preukázali veľmi dobré vedomosti z tejto problematiky, veď celková úspešnosť vyjadrená v percentách hovorí za všetko.
28.03.2011 16:32

Aktivity v marci

  Žiaci našej školy sa zapojili do zberu nefunkčných batérií - monočlánkov a použitých drobných elektrozariadení z domácností. Do špeciálnej zbernej nádoby prinášali nefunkčné, nepotrebné mobily, sušiče na vlasy, prehrávače, monočlánky a iné drobné elektrospotrebiče. Získali tak osobnú skúsenosť s triedením a recykláciou odpadov, čím prakticky dokázali realizovať teoretické vedomosti z prednášok o odpadovom hospodárení.  
28.03.2011 16:24

Aktivity vo februári

 Pre siedmakov a ôsmakov téma obnoviteľné zdroje energie musí byť naozaj zaujímavá. Prečo? Lebo túto tému si mnohí zvolili na informatike pre svoje prezentácie, ktoré vypracovali v programe PowerPoint. Nemyslite si, že len vypracovali, ale aj odprezentovali pred celou triedou. Sú naozaj veľmi dobré.   Vodnt__energia_Marek_Bartoe_.ppt (2,3 MB) Jadrová_elektráren_David_Bujna.pptx (2,1 MB) Slnecna_energia_Vystavilova_Veronika.pot (496 kB)    
09.02.2011 15:53

Aktivity vo februári

Na informatike žiak VII. A triedy Marek Bartoš vypracoval prezentáciu Solárne auto na vyhlásenú voľnú tému. Bartos-SolárneAuto.ppt (319,5 kB)
24.01.2011 18:26

Aktivity v januári

Dňa 17. 1. 2011 mali ôsmaci besedu s Ing. Švajdleníkovou z MsÚ v Topoľčanoch. Problematikou využívania obnoviteľných zdrojov energie a odpadového hospodárenia  mesta zaujala mladých poslucháčov, minúty veľmi rýchlo plynuli a už tu bol koniec. V mysli im však ešte dlho zostávali slová o opätovnom využití predtým už použitých materiálov a produktov, o recyklácii, ktorá zabraňuje mrhaniu zdrojov, znižuje množstvo odpadu a  redukuje spotrebu energie.

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode