Cesta za novými poznatkami

23.05.2011 18:07

16. máj 2011. My žiaci IX. A a VIII. A netrpezlivo čakáme na autobus, ktorý nás má zaviezť na exkurziu do Atómovej elektrárni Mochovce. Autobus prichádza a celí napätí  doň vchádzame a sami seba sa pýtame: Čo nás dnes vlastne čaká? Tá cesta možno niekomu ubehla rýchlosťou blesku, pre mňa však trvala celú večnosť. Konečne sme tu!

Prídeme do areálu elektrárne a do autobusu vchádza neznámy pán. Pán, ktorý nás bude sprevádzať dnešnou exkurziou. Za jeho pomoci a navigácie nás vodič autobusu vezie po okolí elektrárne. Areál MO 34 je rozdelený na stavebnú časť, ktorá zahŕňa už postavené objekty, ďalej je tu hala reaktora, pozdĺžna budova pre elektrické rozvody, hala s turbogenerátorom, chladiace veže, budova pre dieselové generátory, budova pomocných aktívnych prevádzok, budova na spracovanie rádioaktívneho odpadu. Areál je ešte rozdelený na logistickú časť, ktorá je vybavená infraštruktúrou tzn. cestami, kanceláriami, skladmi a dieľňami. Aj to sú slová, ktoré počujeme  pri prehliadke vonkajšieho areálu elektárne. Po dôkladnom prezretí plochy elektrárne na našom veľkom tátošovi sa konečne po vlastných dostávame dovnútra, do hlavného bodu programu. Vchádzame do miestnosti, kde sa pokojne usadíme, cítime sa ako v kine a netrvá dlho, kým nás pohltí film o štiepnych reakciách jadrového paliva, o vzniku atómových reaktorov, o súčasnej činnosti AE Mochovce. Dozvedáme sa o uvoľňovaní energie pri štiepení jadra uránu neutrónom, zložení častí reaktora, o jeho primárnom a sekundárnom chladiacom systéme, prieniku ionizujúceho žiarenia cez rôzne materiály a o bezpečnosti, ktorú poskytujú bariéry v mochovských blokoch.Premietanie je ukončené a my sa presúvame na miesto, ktoré pôsobí tak priestranne, rozľahlo a farebne. Je to však len miestnosť určená na ústne prednášky. Z informačných tabúľ a od pracovníka sa dozvedáme ako prebieha cyklus jadrového paliva a zisťujeme podiel jednotlivých zdrojov na inštalovanú výrobu elektrickej energie. Všetkých nás zaujíma schéma výroby elektriny, ktorá svieti, bliká, mení farby. Niektorí s trochou irónie, niektorí možno s úžasom nahlas povedia: Joj! Z ďalších údajov je zrejme, že sa nemusíme báť žiarenia z atómových elektrární, pretože v percentách je o 31 000 - krát menšie ako žiarenie zo zemskej kôry. Pracovník nám rozprával o histórii a budúcnosti elektrárne, o začiatku prác, o ich zastavení a dokončení výstavby 3. a 4. bloku v roku 2012. Prechádzaním po miestnosti vidíme aj ochranné oblečenie, návleky na obuv a rukavice, ktoré nosia zamestnanci elektrárne. Po ústnej prednáške sa znovu premiestňujeme do premietacej miestnosti a pred očami máme film o životnom prostredí a ochrane Zeme.

Plní nových vedomostí a poznatkov nasadáme do autobusu a vyrážaame na hodinový rozchod do OC Mlyny v Nitre. Odtiaľ sa pomaličky za teplého počasia a slnka poberáme domov a pri nekonečnom bláznení so spolužiakmi si v autobuse pozerám brožúrky, ktoré sme dostali v elektrárni a hovorím si: Táto exkurzia naozaj stála za to!

Monika Čanigová IX. A

Kontakt

Projektenergia

projektenergia@gmail.com

Vyhľadávanie

Novinky

22.01.2011 20:21

Aktivity v januári

Dňa 17. I. 2011 na našu školu zavítal vzácny hosť primátor Topoľčian Ing. Baláž. Prišiel medzi nás, aby nám porozprával o energetickom hospodárení mesta v súvislosti s ochranou životného prostredia, o znižovaní nákladov na energie a hlavne o budovaní teplárne za 30 mil. €. Tepláreň - kogeneračná jednotka na biomasu by mala ročne vyrobiť 90 tisíc MWH tepla a viac ako 41 tisíc MWH elektrickej energie. Atmosféra besedujúcich bola uvoľnená, v deviatakoch získal veľmi pozorných poslucháčov, veď sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých informácií týkajúcich sa mesta. Žiaci sa primátorovi Ing. Balážovi poďakovali, že si našiel vedľa svojej práce čas aj na túto činnosť.
17.12.2010 17:44

Aktivity v decembri

Žiaci našej školy sa zapojili do zberu tetrapakových obalov. Ako sa ďalej využijú? Šiestaci to už vedia, dozvedeli sa to na zaujímavej besede v pondelok 13. 12. 2010. Pracovníčky ObÚŽP Ing. Kereková a Ing. Braná ich nenásilnou formou vtiahli do problematiky odpadového hospodárstva, pozreli si DVD o triedení a recyklácii odpadu, presvedčili sa o význame druhotného zberu na úsporu energie a ochranu životného prostredia, aktívne reagovali na otázky a vyjadrovali svoje názory.    
09.12.2010 18:22

Aktivity v decembri

Na stredu 8. XII. 2010 sme sa my štvrtáci a piataci veľmi tešili. Čakala nás prednáška s pracovníčkami Obvodného úradu životného prostredia v Topoľčanoch Ing. Stolárovou a Ing. Kubranovou. Tešili sme sa hlavne preto, že si môžeme prehĺbiť naše teoretické vedomosti, ktoré sme doteraz získali o obnoviteľných zdrojoch energie.  Prednáška bola naozaj zaujímavá, počúvali sme ju veľmi pozorne. Videli sme video o veternej energii a jej využití, dozvedeli sme sa o fotovoltaickej elektrárni  vo Veľkých Dvoranoch a veľa iného. Pracovníčky ObÚŽP odpovedali na naše otázky, ale aj my sme vedeli odpovedať na mnohé ich otázky. Ďakujeme, že medzi nás prišli.
07.12.2010 19:00

Aktivity v novembri

Kto vie na našej škole viac o slnečnej energii ako naši ôsmaci? Určite málokto. Túto tému zvládli na jednotku. Ich projekty vytvorené na triednickej hodine majú vtip, fantáziu ale najmä presnosť a jednoduchosť. Najdete tam všetky potrebné informácie.   
02.12.2010 18:35

Aktivity v novembri

Neviete ako ušetriť peniaze? Opýtajte sa Mareka Bartoša zo VII. A triedy. Poradí Vám: "Šetrite energiu, ušetríte peniaze." Jeho rady a trefné obrázky sú na projekte. Niežeby bol tento projekt jediný s touto tematikou, ale je určite najlepší. Pozrite si ho, je na nástenke.

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode